4 Webmaps

1 ArcGIS Online


Het Ontwerpen van een Sheaboom Webviewer: Mijn Uitdagende Stage bij de Vogelbescherming

In de zomer van 2023 kreeg ik de kans om deel te nemen aan een boeiende buitenlandstage bij de Vogelbescherming in Nederland. Mijn missie was duidelijk: het creëren van een webviewer die alle relevante gegevens over sheabomen overzichtelijk en gebruiksvriendelijk in kaart bracht. Shea, een waardevol ingrediënt dat groeit aan sheabomen, is van groot belang in deze regio. Mijn grootste uitdaging tijdens deze stage was het verzamelen en ordenen van meer dan 50 kaartlagen met diverse data, terwijl ik een intuïtieve en aangename gebruikerservaring (UX) en gebruikersinterface (UI) behield.

Het Belang van Sheabomen en Shea in West-Afrika

Sheabomen zijn van onschatbare waarde voor de lokale gemeenschappen in West-Afrika, niet alleen vanwege hun ecologische betekenis maar ook vanwege het economisch belang van shea als grondstof voor verschillende producten. Mijn doel was om de verspreiding van sheabomen, de gezondheid van de gewassen en andere relevante gegevens in kaart te brengen om de beschermingsinspanningen te optimaliseren.

De Uitdaging van Overzichtelijkheid

Met meer dan 50 kaartlagen was het een uitdaging om de webviewer overzichtelijk te houden. Te veel informatie kan leiden tot een chaotische kaart, wat de gebruikerservaring aanzienlijk kan beïnvloeden. Mijn eerste taak was het identificeren van niet-relevante gebieden en deze uit de kaart te verwijderen. Dit zorgde voor een beter overzicht en verminderde visuele ruis.

Categorisatie en Navigatie

Om de enorme hoeveelheid data te structureren, heb ik categorieën gemaakt voor verschillende aspecten van sheabomen, zoals verspreiding, gezondheid, en ecologische factoren. Deze categorisatie stelde gebruikers in staat om eenvoudig door specifieke gegevens te navigeren en alleen de lagen in te schakelen die voor hun specifieke behoeften relevant waren.

UI/UX Optimalisatie

Een intuïtieve gebruikersinterface was essentieel om de complexiteit van de kaartlagen te overwinnen. Ik heb duidelijke iconen, kleurcodering en een gestroomlijnde lay-out geïmplementeerd om gebruikers te begeleiden en hen in staat te stellen snel de gewenste informatie te vinden. Responsiviteit was een prioriteit, zodat de webviewer soepel kon werken op verschillende apparaten.

Resultaten en Toekomstige Perspectieven

De ontwikkelde sheaboom webviewer werd een waardevol instrument voor de Vogelbescherming. Het stelde onderzoekers en beleidsmakers in staat om gegevens efficiënt te analyseren en gerichte strategieën te ontwikkelen voor de bescherming van sheabomen. De ervaring leerde me niet alleen technische vaardigheden, maar ook het belang van het creëren van bruikbare tools in een context van natuurbehoud.

Als we vooruit kijken, ben ik ervan overtuigd dat de sheaboom webviewer een solide basis legt voor verdere ontwikkelingen. Door voortdurende feedback van gebruikers te verzamelen en nieuwe gegevens toe te voegen, kan het instrument evolueren en blijven bijdragen aan de bescherming van deze waardevolle bomen in West-Afrika.

In het kort, mijn stage bij de Vogelbescherming bood niet alleen een onvergetelijke ervaring op het gebied van natuurbehoud, maar gaf me ook de kans om mijn vaardigheden op het gebied van webmapping, UX/UI-ontwerp en datamanagement te verbeteren. Het ontwerpen van de sheaboom webviewer was een uitdaging, maar het resultaat was de moeite waard – een tool die een positieve impact heeft op de bescherming van deze belangrijke bomen en de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn.


ArcGIS Online: Een Aanrader voor Webmapping en Data-Visualisatie?

In de wereld van geografische informatiesystemen (GIS) en webmapping is ArcGIS Online een krachtige tool die veelbelovende mogelijkheden biedt voor het visualiseren en delen van ruimtelijke gegevens. Als iemand die intensief heeft gewerkt met GIS, met name tijdens een buitenlandstage bij de Vogelbescherming, is de vraag of ik ArcGIS Online zou aanraden een belangrijke overweging. Hier zijn enkele overwegingen.

Voordelen van ArcGIS Online:

 1. Toegankelijkheid en Gebruiksgemak:
  ArcGIS Online is ontworpen met het oog op toegankelijkheid. Het biedt een intuïtieve interface waarmee gebruikers, zelfs zonder uitgebreide GIS-ervaring, kaarten kunnen maken en delen. Dit is vooral gunstig voor organisaties en projecten waarbij diverse belanghebbenden met geografische gegevens werken.
 2. Krachtige Gegevensvisualisatie:
  Met ArcGIS Online kunnen gebruikers indrukwekkende kaarten maken met meerdere lagen en thematische visualisaties. Dit is cruciaal bij het communiceren van complexe ruimtelijke informatie, zoals in het geval van de sheaboom webviewer. Het biedt geavanceerde tools voor het symboliseren en presenteren van data op een begrijpelijke manier.
 3. Samenwerking en Delen:
  Een van de sterke punten van ArcGIS Online is de mogelijkheid om kaarten en gegevens gemakkelijk te delen en samen te werken. Dit maakt het een waardevol hulpmiddel voor teams die op afstand werken of samenwerken aan projecten met een geografisch aspect.
 4. Cloudgebaseerde Infrastructuur:
  Het gebruik van een cloudgebaseerd platform biedt flexibiliteit en schaalbaarheid. Gebruikers hebben toegang tot hun kaarten en gegevens vanaf elk apparaat met een internetverbinding, wat handig is voor veldwerk en onderzoek in afgelegen gebieden.
 5. Uitgebreide Analysemogelijkheden:
  ArcGIS Online integreert krachtige analysetools waarmee gebruikers ruimtelijke vraagstukken kunnen oplossen. Van eenvoudige queries tot geavanceerde georuimtelijke analyses, het platform biedt een breed scala aan mogelijkheden.

Overwegingen en Mogelijke Nadelen:

 1. Kosten:
  Hoewel ArcGIS Online gratis toegankelijk is met beperkte functionaliteiten, zijn uitgebreidere functies en grotere opslagruimte onderhevig aan kosten. Dit kan een overweging zijn voor individuen of organisaties met beperkte budgetten.
 2. Leercurve:
  Voor nieuwe gebruikers kan de overstap naar ArcGIS Online een leercurve met zich meebrengen, vooral als ze niet bekend zijn met GIS-concepten. Echter, met de beschikbaarheid van trainingen en documentatie, kan deze uitdaging worden overwonnen.
 3. Afhankelijkheid van Internetverbinding:
  Aangezien ArcGIS Online een cloudgebaseerd platform is, is een stabiele internetverbinding essentieel. In sommige gebieden met beperkte connectiviteit kan dit een belemmering vormen.

Conclusie:

In mijn ervaring als GIS-gebruiker, zou ik ArcGIS Online zeker aanraden, vooral voor projecten met een sterke geografische focus. De voordelen, zoals gebruiksgemak, krachtige visualisatiemogelijkheden en samenwerkingsfuncties, wegen vaak op tegen mogelijke nadelen. Het platform heeft bewezen een waardevolle aanvulling te zijn op mijn gereedschapskist tijdens de ontwikkeling van de sheaboom webviewer, en ik geloof dat het ook andere professionals en organisaties kan ondersteunen bij hun ruimtelijke analyses en datavisualisatiebehoeften.


2 QGIS


QGIS: Een Solide Keuze voor Geografische Informatiesystemen en Data-Analyse?

Als gepassioneerde gebruiker van Geografische Informatiesystemen (GIS) heb ik uitgebreide ervaring opgedaan met verschillende platforms, waaronder QGIS. Tijdens mijn buitenlandstage bij de Vogelbescherming, waar ik werkte aan de ontwikkeling van een sheaboom webviewer, vroeg ik me af of QGIS een aanbevolen keuze zou zijn voor soortgelijke projecten. Hier zijn enkele overwegingen. Uiteindelijk had ik toen gekozen samen met mijn stagebegeleider voor ArcGIS Online. In bovenstaande afbeelding is een QGIS kaart weergegeven. Ik heb data gebruikt die ik ook tijdens mijn stage tijdens mijn stage bij de Vogelbescherming heb gebruikt; bijvoorbeeld: ontbossing, demogafische gegevens

Voordelen van QGIS:

 1. Open Source en Gratis:
  QGIS is open-source software, wat betekent dat het gratis beschikbaar is voor iedereen. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor individuele onderzoekers, non-profitorganisaties en gemeenschappen met beperkte budgetten.
 2. Brede Functionaliteit:
  QGIS biedt een indrukwekkende reeks functionaliteiten voor gegevensvisualisatie, analyse en bewerking. Of het nu gaat om eenvoudige kaartlagen of complexe georuimtelijke analyses, QGIS is veelzijdig en kan aan diverse behoeften voldoen.
 3. Actieve Gemeenschap en Ondersteuning:
  De QGIS-gemeenschap is actief en ondersteunend. Met een groot aantal gebruikers over de hele wereld is er een overvloed aan documentatie, forums en tutorials beschikbaar. Dit vergemakkelijkt het leren en oplossen van problemen.
 4. Offline Gebruik en Lokale Opslag:
  QGIS geeft gebruikers de mogelijkheid om kaarten en gegevens lokaal op te slaan, waardoor offline werk mogelijk is. Dit is een voordeel in gebieden met beperkte internetconnectiviteit.
 5. Flexibiliteit in Datamanagement:
  QGIS biedt uitgebreide tools voor datamanagement, waardoor gebruikers gegevens op een flexibele manier kunnen structureren en bewerken. Dit is bijzonder handig bij het werken met complexe datasets, zoals die in de context van de sheaboom webviewer.

Overwegingen en Mogelijke Nadelen:

 1. Steilere Leercurve voor Beginners:
  Voor mensen die nieuw zijn in GIS, kan QGIS aanvankelijk een steilere leercurve hebben. Dit kan worden overwonnen met geduld en toegewijde leerinspanningen.
 2. Mogelijk Beperkte Snelheid bij Grote Datasets:
  In vergelijking met commerciële GIS-software kan QGIS mogelijk minder snel zijn bij het verwerken van zeer grote datasets. Dit kan een overweging zijn bij grootschalige projecten.
 3. Afwezigheid van Specifieke Cloudfunctionaliteiten:
  In tegenstelling tot sommige cloudgebaseerde platforms, heeft QGIS niet standaard de mogelijkheid om naadloos in de cloud te werken. Dit kan van belang zijn voor projecten die sterk afhankelijk zijn van cloudinfrastructuur.

Conclusie:

In mijn ervaring is QGIS een solide keuze, vooral voor diegenen die waarde hechten aan open-source principes, een divers scala aan functionaliteiten nodig hebben en werken binnen beperkte budgettaire grenzen. Het biedt een krachtige set tools voor gegevensanalyse en visualisatie, waardoor het een geschikte optie is voor projecten zoals de ontwikkeling van de sheaboom webviewer. Met de actieve gemeenschap en voortdurende ontwikkelingen blijft QGIS een waardevolle speler in het veld van geografische informatiesystemen.3 Cesium

Cesium: Een Geavanceerd Platform voor 3D Georuimtelijke Visualisatie

In de wereld van georuimtelijke visualisatie speelt Cesium een belangrijke rol als een krachtig platform voor het leveren van indrukwekkende 3D-visualisaties op het web. Met zijn geavanceerde functionaliteiten en gebruiksvriendelijke interface biedt Cesium een breed scala aan mogelijkheden voor het presenteren en analyseren van geografische gegevens in een boeiende en interactieve 3D-omgeving. Op bovenstaande afbeelding is een kaart te zien van het Floriade terrein, met op de achtergrond Almere stad. Naast dat de gebouwen in 3D worden weergegeven op de kaart is er ook een relief laag toegevoegd aan de kaart. De groene filter op de kaart geeft de hoogte aan op de kaart. In hogere gebieden zal de kleur roder zijn.

Achtergrond en Functionaliteiten

Cesium is een open-source platform dat is ontwikkeld door het Cesium-team bij Analytical Graphics, Inc. (AGI). Het stelt ontwikkelaars in staat om geospatiale gegevens te visualiseren op een krachtige manier, waardoor gebruikers de wereld om hen heen kunnen verkennen met behulp van gedetailleerde 3D-modellen en geografische informatie.

Een van de belangrijkste kenmerken van Cesium is de mogelijkheid om gegevens weer te geven in verschillende georuimtelijke formaten, waaronder KML, GeoJSON, CZML en 3D Tiles. Hierdoor kunnen gebruikers een breed scala aan gegevensbronnen integreren, variërend van satellietbeelden en terreingegevens tot stadsmodellen en infrastructurele projecten.

Gebruiksgemak en Flexibiliteit

Wat Cesium onderscheidt, is zijn gebruiksvriendelijke interface en flexibele ontwikkelingsmogelijkheden. Met behulp van JavaScript en de CesiumJS-bibliotheek kunnen ontwikkelaars op maat gemaakte 3D-toepassingen bouwen voor verschillende doeleinden, zoals stedelijke planning, simulaties van geografische gebeurtenissen, en educatieve visualisaties.

De flexibiliteit van Cesium stelt gebruikers in staat om gegevens te presenteren en te analyseren op een manier die het beste past bij hun behoeften. Of het nu gaat om het bekijken van een gedetailleerde 3D-kaart van een stad, het analyseren van terreingegevens voor het plannen van infrastructuurprojecten, of het visualiseren van complexe geografische fenomenen, Cesium biedt de tools en functionaliteiten die nodig zijn om deze taken uit te voeren.

Prestaties en Schaalbaarheid

Een ander voordeel van Cesium is zijn indrukwekkende prestaties en schaalbaarheid. Met zijn geavanceerde rendering-engine kan Cesium moeiteloos grote hoeveelheden gegevens verwerken en visualiseren, terwijl het tegelijkertijd responsief blijft, zelfs op apparaten met beperkte hardwarebronnen. Dit maakt Cesium een ideale keuze voor zowel desktop- als mobiele toepassingen, waardoor gebruikers overal en altijd toegang hebben tot hun georuimtelijke gegevens.

Conclusie

Al met al is Cesium een krachtig platform voor 3D georuimtelijke visualisatie, met geavanceerde functionaliteiten, gebruiksgemak en indrukwekkende prestaties. Of het nu gaat om het presenteren van stadsmodellen, het analyseren van terreingegevens, of het simuleren van geografische gebeurtenissen, Cesium biedt de tools en mogelijkheden die nodig zijn om complexe geospatiale gegevens op een boeiende en interactieve manier te presenteren. Met zijn open-source karakter en actieve ontwikkelaarsgemeenschap blijft Cesium evolueren en innoveren, waardoor het een waardevol instrument is voor iedereen die betrokken is bij georuimtelijke visualisatie en analyse.

4 Leaflet

Leaflet: Een Intuïtief Platform voor Interactieve Georuimtelijke Visualisatie

In de wereld van georuimtelijke visualisatie speelt Leaflet een belangrijke rol als een gebruiksvriendelijk platform voor het creëren van boeiende en interactieve kaarten op het web. Met zijn intuïtieve interface en uitgebreide functionaliteiten biedt Leaflet een breed scala aan mogelijkheden voor het presenteren en analyseren van geografische gegevens in een aantrekkelijke en toegankelijke 2D-omgeving.

Achtergrond en Functionaliteiten

Leaflet is een open-source platform dat is ontwikkeld door Vladimir Agafonkin en wordt onderhouden door een actieve gemeenschap van ontwikkelaars. Het stelt gebruikers in staat om geospatiale gegevens op een eenvoudige manier te visualiseren en te manipuleren, waardoor het een populaire keuze is voor zowel beginners als ervaren ontwikkelaars.

Een van de belangrijkste kenmerken van Leaflet is de mogelijkheid om verschillende geospatiale lagen te integreren, waaronder rasterkaarten, vectorlagen en aangepaste overlays. Hierdoor kunnen gebruikers gegevens uit verschillende bronnen combineren en presenteren op een enkel kaartoppervlak, wat de analyse en interpretatie van geografische informatie vereenvoudigt.

Gebruiksgemak en Flexibiliteit

Wat Leaflet onderscheidt, is zijn gebruiksvriendelijke interface en flexibele ontwikkelingsmogelijkheden. Met behulp van JavaScript en de Leaflet-bibliotheek kunnen ontwikkelaars snel en eenvoudig interactieve kaarten integreren in hun webapplicaties, zonder uitgebreide programmeerkennis.

De flexibiliteit van Leaflet stelt gebruikers in staat om kaarten aan te passen aan hun specifieke behoeften, met ondersteuning voor aangepaste markers, pop-ups, en overlays. Of het nu gaat om het markeren van locaties op een kaart, het weergeven van routes, of het visualiseren van ruimtelijke patronen, Leaflet biedt de tools en mogelijkheden die nodig zijn om diverse georuimtelijke visualisaties te creëren.

Prestaties en Schaalbaarheid

Een ander voordeel van Leaflet is zijn goede prestaties en schaalbaarheid. Met zijn lichte gewicht en efficiënte rendering-engine kan Leaflet soepel werken op verschillende apparaten en webbrowsers, zelfs bij het verwerken van grote hoeveelheden gegevens. Dit maakt Leaflet een ideale keuze voor het ontwikkelen van responsieve kaartapplicaties die toegankelijk zijn op zowel desktop- als mobiele platforms.

Mijn ervaringen

Leaflet was bij uitstek de meest ingewikkelde webmap om in elkaar te zetten, aangezien er ook gecodeerd voor moest worden. Ik ben er ook een middagje mee bezig geweest, terwijl het resultaat wellicht niet enorm spectaculair is, met een simpele marker. Wel heb ik veel geleerd door verschillende tutorials te volgen en uiteindelijk denk ik dat ik Leaflet wel vaker wil gebruiken.

Conclusie

Al met al is Leaflet een krachtig platform voor interactieve georuimtelijke visualisatie, met een intuïtieve interface, flexibele ontwikkelingsmogelijkheden, en goede prestaties. Of het nu gaat om het maken van eenvoudige kaarten voor websites, het visualiseren van ruimtelijke gegevens voor analyse, of het integreren van kaarten in mobiele apps, Leaflet biedt de tools en functionaliteiten die nodig zijn om geografische informatie op een effectieve en aantrekkelijke manier te presenteren. Met zijn open-source karakter en actieve gemeenschap van ontwikkelaars blijft Leaflet evolueren en innoveren, waardoor het een waardevol instrument is voor iedereen die betrokken is bij georuimtelijke visualisatie en analyse. Al met al zou ik Leaflet zeker aanbevelen voor gmd’ers/cartografen.

Scroll to Top