Webmap 4: PDOK viewer

PDOK staat voor Publieke Dienstverlening Op de Kaart. Het is een platform waarin geodatasets van de Nederlandse overheden worden samengebracht. Deze datasets zijn open data en daarmee voor iedereen vrij beschikbaar. PDOK is in 2013 ontstaan als samenwerking tussen het Kadaster, de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnnelandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat, Rijkswaterstaat en Geonovum. Sinds 2018 beheert het Kadaster zelfstandig het dataportaal.

Het dataportaal dient als informatie bron voor het analyseren en in beeld brengen van maatschappelijke vraagstuken. Het dataportaal bevat 239 datasets die verschillen van een dataset met adressen tot een dataset met de waterschapskeringen.

de webmap is beoordeeld vanuit User experience en User Inferface op drie categorieën.

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Design
  • Informatie structuur

Met betrekking tot gebruiksvriendelijkheid scoort de kaart een 7.5/10. De kaart laad erg snel en de kaartlagen functioneren. Echter is de viewer een verzameling van verschillende datasets, deze zijn gesorteerd op alfabet, dit maakt het zoeken naar een specifieke kaart niet makkelijk.

Met betrekking tot design scoort de kaart een 7.9/10. Een cijfer dat opvalt uit de lijst is een 5/10 voor de vraag of mensen met een visuele beperking de kaart kunnen gebruiken, omdat deze dataset zoveel kaarten bevat zal iemand met een visuele beperking wel kaarten kunnen gebruiken maar niet alle kaarten zullen geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking. Echter scoort de kaart erg goed op de vragen of over een zoekbalk, inzoomen en uitzoomen en responsiviteit van de webpagina.

Qua informatie structuur scoort de kaart een 8.4/10. Uit een paar kaarten die zijn bekeken om de score te bepalen van de informatie structuur is gebleken dat legenda’s vaak niet duidelijk zijn. echter is er per dataset een link naar achtergrond informatie van de dataset.

Het gemiddelde van de kaart komt uit op een 8/10.

URL: https://app.pdok.nl/viewer/#x=160000.00&y=455000.00&z=3.0000&background=BRT-A%20standaard&layers=

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top