De AHN viewer is een webmap beheerd door het Actueel Hoogtebestand Nederland. Het AHN is een meerjarige samenwerking tussen de waterschappen, Provincies en Rijkswaterstaat. Het doel is het creëren van een digitaal hoogtebestand van Nederland. De hoogtes worden sinds 1997 ingewonnen doormiddel van het vliegen met helikopters en vliegtuigen met lasertechnologie. Op deze manier kan er op de 5cm nauwkeurig data worden ingewonnen. De data is volledig openbaar beschikbaar om herbruik van de beschikbare gegevens te stimuleren.
De kaart weergeeft dus een hoogtebestand van Nederland. Op de kaart kan je zien dat zuidoost-Nederland, hoger ligt dan noordwest-Nederland. Naast de basis AHN kaart heeft de kaart nog meer mogelijkheden. Zo kan je makkelijk inzoomen, uitzoomen, navigeren naar een plek, kaartlagen aan en uit zetten, de data downloaden, een legenda bekijken en bladwijzers toevoegen aan de kaart.
de webmap is beoordeeld vanuit User experience en User Inferface op drie categorieën.
- Gebruiksvriendelijkheid
- Design
- Informatie structuur
Vanuit de categorie gebruiksvriendelijkheid scoort de kaart een 8,5/10. De kaart doet het op alle vragen goed en wat vooral opvalt is de hoge score op de vraag of de kaart makkelijk te begrijpen is, ook zonder voorkennis over het desbetreffende onderwerp. op deze vraag scoort de kaart een 8 /10. Het is een hoogte kaart en voor iedereen die een klein beetje affiniteit heeft met geografie spreek dit voor zich.
Op gebied van design scoort de kaart ook erg goed, een 8,1. Aan de kaart zijn er twee min punten qua design aan de kaart is dat de kaart niet geschikt is voor mensen met een visuele beperking zoals kleurenblindheid. Om deze rede scoort de kaart op de vraag of de kaart geschikt is voor mensen met een visuele beperking een 1. Het andere minpunt is dat de iconen niet voor zich spreken, je weet niet in een oogopslag waar de iconen voor dienen of wat ze doen. Verder scoren alle vragen een 8 of hoger.
Qua informatie structuur scoort de kaart ook erg goed, een 8,5/10. Op dit vlak is het laagste cijfer gegeven een 6/10. Deze vraag is of de legenda duidelijk is, omdat het kleurverschil tussen de stappen is het op het oog lastig te zien hoe hoog een plek is, echter wanneer je op de kaart klikt zie de precieze hoogte van dat punt. Naast deze zes is er als een na laagste cijfer een 7/10 beoordeeld, dit is op de vraag of de informatie actueel is. de data komt uit 2014, de data wordt zoals eerder omschreven ingewonnen door helikopters en vliegtuigen doormiddel van lasertechnologie. Dit is een erg langdurig proces en hierdoor is er nog data in de dataset van AHN3.0 terwijl andere data al AHN4.0 is. Er zal niet veel verschil in zitten qua hoogte, maar kan wanneer de data gebruikt wordt toch een vertekend beeld geven.
Gemiddeld scoort de kaart een 8,4/10