Webmap 2: Covid 19 webmap

Het covid-19 dashboard is een webmap die de cijfers weergeeft over het corona virus. Zo kan je zien wanneer de data voor het laatst vernieuwd is, hoeveel Covid-19 gevallen er wereldwijd zijn gerapporteerd en het aantal wat er in de afgelopen 28 dagen van de data zijn gerapporteerd, het totaal aantal doden en het aantal doden in de afgelopen 28 dagen van de data, en het totaal aantal vaccinaties en het aantal vaccinaties van de afgelopen 28 dagen. Daarnaast staan er drie grafieken met wekelijkse statistieken over het aantal gerapporteerde corona gevallen, doden en geregistreerde vaccinaties. Er is ook een optie om deze wekelijkse statistieken te weergeven in 28-daagse grafieken. Ook is er de mogelijkheid tot het bekijken van het paneel links in het dashboard, dit geeft aan hoeveel doden er zijn gerapporteerd per land tot slot is er in het midden van de webpagina een kaart die data weergeeft.

Op 3 oktober 2023 is de organisatie die achter deze webmap zitten, the Center for System Science and Engineering (CSSE) bij de Johns Hopkins University (JHU) gestopt met het bijhouden van de data omdat de grootste corona golf toen was geweest.

De kaart in de webmap is een proportionele symbol map, in het geval van deze kaart wordt het rondje groter wanneer er meer corona gevallen zijn.

de webmap is beoordeeld vanuit User experience en User Inferface op drie categorieën.

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Design
  • Informatie structuur

Vanuit gebruiksvriendelijkheid scoort deze kaart een 6,25/10. Dit cijfer is tot stand gekomen omdat de kaart een 6 scoort op de vraag of de webmap makkelijk te begrijpen is. De kaart in de webmap heeft geen titel. Hierdoor weet je niet wat de webmap weergeeft. Het zou het doden tal kunnen zijn het aantal gerapporteerde vaccinaties of het aantal gerapporteerde corona gevallen. daarnaast doet de kaart er erg lang over voor hij laad. echter laad hij de legenda en andere knoppen wel snel.

Vanuit design scoort de kaart een 7,3/20. De kaart scoort laag op de vraag of de kleuren logisch gevisualiseerd zijn. De kleuren die worden gebruikt in de cijfers zijn rood, wit en groen. Rood wordt gebruikt om het aantal gerapporteerde corona gevallen aan te duiden, wit het aantal doden en groen het aantal gevaccineerde. In de kaart wordt rood gebruikt, dit zou aanduiden dat de data in de kaart gaat over het aantal corona gevallen. Echter is dit waarschijnlijk niet waar en wordt waarschijnlijk het dodental weergeven. Dit is dus erg onduidelijk en zorgt voor veel verwarring. Echter scoort de kaart wel hoog op de vragen of er een zoekbalk is, of de indeling praktisch is ingevuld en of de tekst leesbaar is.

Op de laatste categorie, informatie structuur scoort de kaart gemiddeld een 7,1/10. De titel is duidelijk echter missen sommige kaarten een beschrijving en titel waardoor het lastig te begrijpen is wat de kaart weergeeft. De legenda is echter wel erg duidelijk en de webmap is interactief en er zijn veel bewerk mogelijkheden.

In totaal krijgt de kaart een 6,9/10. De kaart zou met een paar kleine details een stuk beter worden, zoals het beschrijven van een titel of kaart beschrijving en het beter visualiseren van de kleuren.

URL: https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top