Kaart 5: hoogte (NAP) kaart Nederland

De Hoogte kaart Nederland is een aërologische kaart, dit is een kaart waarop een analyse of een prognose is gemaakt van een overstromingspatroon. In dit geval gaat dit om een hoogte kaart, indirect een overstromingsrisico kaart van Nederland. 

Op de kaart valt te zien dat een groot deel van Noordwest Nederland onder NAP ligt en een groot deel van Zuidoost Nederland boven NAP ligt

de kaart is beoordeeld vanuit User experience en User Inferface op drie categorieën.

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Design
  • Informatie structuur

Met betrekking tot gebruiksvriendelijkheid scoort deze kaart een 7.2/10, dit komt voornamelijk omdat de kaart lastig te begrijpen is voor een persoon zonder voorkennis. De kaart bevat alleen een legenda waarin staat “hoogte in meters” er staat verder geen informatie die de duidelijkheid van de kaart van vergroten zoals een titel. De bron is van het AHN, dit staat voor Actueel Hoogtebestand Nederland. Dit is een indicatie dat het gaat om de hoogte van de grond volgens NAP.

Op het gebied van design scoort de kaart een 5.1/10, dit komt voornamelijk door het ontbreken van een titel, noordpijl en schaalbalk, onduidelijke legenda, onleesbare lettertype. Echter scoort de kaart met betrekking tot style, typografie en responsiviteit wel erg goed.

Op het gebied van informatie structuur scoort deze kaart een 6.3/10, het is voldoende maar niet goed genoeg. De kaart mist een titel, hieruit is het lastig op te halen wat de kaart wilt zeggen. Deze kaart komt van een nieuwsartikel, de achterliggende bron wordt wel gegeven waardoor de mogelijkheid tot het opzoeken van achtergrond informatie goed mogelijk is.

In totaal scoort deze kaart een 6.3/10, deze kaart zou met een paar kleine aanpassingen een stuk hoger kunnen scoren.

URL: https://www.rtlnieuws.nl/klimaat/artikel/5363015/klimaatverandering-overstromingen-zeespiegel-klimaat-water-zee-nederland

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top