Kaart 3: drugs afval kaart Nederland

De drugs afval kaart Nederland is gemaakt om inzichtelijk te kijken waar en in welk jaar er een dumping van afval van synthetische drugsbereiding is geweest. De kaart is een dot map met een onderliggende vlakken kaart. De dot map geeft een kleur aan, deze kleur staat gelijk aan een jaar en locatie. Dot maps worden vaak gebruikt om een locatie aan te duiden in relatie tot een onderwerp. dit kan op mensen gericht zijn maar bijvoorbeeld ook op bedrijven, dieren of monumenten.

Wat opvalt is dat de dots zijn gecategoriseerd aan de hand van kleur, iedere kleur staat voor een jaar.

de kaart is beoordeeld vanuit User experience en User Inferface op drie categorieën.

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Design
  • Informatie structuur

Over het algemeen scoort de drugs afval kaart erg goed, bij gebruiksvriendelijkheid viel op dat de kaart redelijk eenvoudig is, echter zijn door de 5 verschillende kleuren dots de dots moeilijk uit elkaar te halen. Het zou beter zijn als dit een viewer zou zijn waarin de kaartlagen aan en uitgezet kunnen worden om een beter overzicht te geven. Echter geeft het totaal aantal dumpingen grafiekje een goed inzicht van de hoeveelheid drugs afval lozingen per jaar.

Met betrekking tot design was de kaart erg praktisch ingevuld en zijn de titel, legenda en grafiek erg duidelijk, de tekst had groter gemogen en daarnaast mist het een schaalbalk en een noordpijl maar deze zijn met betrekking tot het onderzoek niet direct belangrijk. De kleuren zijn daarentegen wel weer logisch op een goeie manier weergeven.

De informatie structuur in achter deze kaart was erg goed, naast het feit dat context handig zou kunnen zijn bij het kijken naar deze kaart, is de informatie uit de kaart afgeleid uit een onderzoek uitgevoerd door de politie en is dit onderzoek erg begrijpelijk.

In totaal scoort deze kaart gemiddeld een 7,5/10, deze kaart zou met een paar kleine aanpassingen een stuk hoger kunnen scoren.

URL: file:///C:/Users/Nout%20Heine/Downloads/PK83.pdf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top