Webmap 4: Mapbox       

Ik heb Mapbox gebruikt voor het maken van de vierde en laatste webmap. Mapbox kan worden gebruikt voor het ontwerpen, bewerken en toevoegen van kaarten. Uit de uitstraling van mapbox te zien heeft de service een brede doelgroep. Er zijn veel mogelijkheden zo wordt een mapbox kaart vaak geintegreerd in websites door website makers maar ook wordt het vaak gebruikt door bedrijven en ontwerpers. Mapbox heeft zowel gratis als betaalde service. De gratis variant is vooral gericht op eenvoudig gebruik. de betaalde variant biedt meer uitgebreide service.

Mapbox heeft een eenvoudig uiterlijk maar heeft erg veel mogelijkheden. Wanneer er een project wordt gestart is er keuze uit verschillende templates zoals een classic template, monochrome style template, outdoor style template en navigatie style template. Je zou ook gebruik kunnen maken van een leeg template. De alle kleuren in de kaart kunnen worden aangepast. Er kunnen bestanden worden toegevoegd aan de kaart, locaties worden gemarkeerd en animaties worden gemaakt.

Ik heb een 3D kaart gemaakt vanuit een blank template. Ik heb de kaartlagen wegen, water, plaatsen en gebouwen toegevoegd vervolgens heb ik de kleuren veranderd en instellingen van de gebouwen verranderd waardoor de 3D hoogte wordt weergeven.

Hoewel Mapbox uitstekend is voor licht en eenvoudig gebruik, zou ik, als het gaat om complexe analyses, eerder ArcGIS Online of R aanbevelen. Deze platforms bieden meer geavanceerde mogelijkheden voor diepgaande data-analyses en complexe geovisualisaties.

Al met al was mijn ervaring met Mapbox goed, vooral voor het maken van visueel aantrekkelijke kaarten met relatief eenvoudige data. Het platform is goed voor projecten waarbij het ontwerp en de presentatie van de kaart centraal staan. Voor wie op zoek is naar een intuïtieve tool voor het creëren van aantrekkelijke, eenvoudige en interactieve kaarten, zou ik Mapbox zeker aanraden.

zoom in en gebruik de rechter kant van de muis om het 3D effect te zien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top