Algemene review thematische kaarten en webmaps

Er zijn 8 thematische kaarten en 4 webmaps beoordeeld op drie categorieën. Gebruiksvriendelijkheid, Design en Informatie structuur. Uit deze criteria is een score gekomen. In dit artikel worden de belangrijkste punten vanuit de beoordelingen besproken.

Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid valt uit de scores op dat veel kaarten laag scoren op de vraag of de kaart makkelijk te begrijpen is, ook zonder voorkennis over het onderwerp. Dit komt voornamelijk door het ontbreken van een duidelijke titel bij de kaart. Daarnaast is de legenda soms ook niet duidelijk waardoor deze laag scoort. Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid zijn de legenda en titel dus twee erg belangrijke factoren in een goeie kaart.

Op het gebied van design is het ten eerste erg belangrijk dat de kleuren logisch zijn met de informatie die gevisualiseerd wordt en het klopt volgens de design standaarden (rood is slecht, groen is goed) wanneer dit niet het geval is kan dit voor erg veel verwarring zorgen. Naast de kleuren is het ook belangrijk dat de tekst duidelijk is en de iconen voor zich spreken. Anders kunnen er namelijk leuke en belangrijke functies in de kaart worden gemist.

Tot slot op het gebied van informatie structuur is het beschrijven van zoveel mogelijk informatie over de kaart handig. Wanneer de kijker/ lezer de kaart niet snapt kan hij dit gebruiken als informatie bron.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top