Voor de derde zelfgemaakte webmap heb ik R gebruikt. R is een programmeertaal die gebruikt kan worden voor statistische berekeningen en datavisualisatie. het programma is een open-source software die kan worden gebruikt in de statistiek, data-analyse, machine learning en webmapping. R wordt veel gebruikt door datawetenschappers en statistici.
R is voor mij een volledig nieuwe programmeer taal, ik heb dit gedownload omdat ik datawetenschappen interessant vind en hier meer over wil leren. Daarnaast wil ik na mijn studie misschien een overstap maken naar een universitaire master data science. Om deze rede vind ik de programmeer taal R een erg interessante programmeer taal.
Voor het creëren en leren van de kaart in R heb ik een tutorial gevolgd van www.Geocomp.org waarin een geanimeerde kaart wordt weergeven. Deze tutorial begint met het downloaden en selecteren van “packages” deze packages geven meer mogelijkheden in het visualiseren. Voor deze visualisatie heb ik onder andere het leaflet package gebruikt. Vervolgens wordt de code geschreven die de verwijzingen doet naar de datasets en er voor zorgt dat de data wordt weergeven in de kaart.
Ik heb een geannimeerde kaart gemaakt van de populatie groei van 1950 tot en met 2035. Hierin worden groeikernen met een populatie met meer dan 10 miljoen weergeven met een rondje op de kaart. Je ziet dat deze rondjes steeds verder groeien aan de hand van het aantal inwoners van de steden.
World population 1950-2035
Samengevat vind ik kaarten maken in R een leuke skill om te leren, design technisch is mijn geanimeerde kaart niet de mooiste maar er zijn nog veel meer mogelijkheden in R, ook geanimeerde kaarten die er mooi uit zien. Het leren van het kaart maken in R is een technisch ingewikkelde skill. Datawetenschappers en statistici zullen er mee over weg kunnen. Voor geo professionals zijn er eenvoudigere mogelijkheden voor maken van webmaps zoals met bijvoorbeeld Arcgis online.