Webmap 1: google my map

Google My Maps biedt een eenvoudige en toegankelijke manier om zelfgemaakte kaarten te creëren en te delen, de service is gemaakt door het wereldwijd bekende bedrijf Google. Met deze dienst kunnen gebruikers moeiteloos lagen, markers en routes toevoegen, waardoor ze op maat gemaakte geografische visualisaties kunnen maken. De interface van de website is bijzonder gebruiksvriendelijk, met intuïtieve knoppen die het navigeren en bewerken van kaarten gemakkelijk maken.

Persoonlijk sprak de interface mij erg aan vanwege de duidelijkheid van de knoppen en mogelijkheden. Het proces van het toevoegen van markers en het tekenen van routes verliep soepel, waardoor ik snel vertrouwd raakte met de mogelijkheden van Google My Maps. Het is duidelijk dat Google veel aandacht heeft besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van de service, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige  manier om simpele kaarten te maken en te delen.

Ondanks het intuïtieve interface ben ik echter niet overtuigd dat Google My Maps de beste keuze is voor het maken van webmaps. Tijdens het gebruiken van de service had ik problemen bij het laden van data uit gedownloade bestanden, met name Excel-bestanden. De dienst herkende de indeling van de data niet, waardoor ik genoodzaakt was om dieper in de data te duiken en handmatige bewerkingen uit te voeren. Dit kostte een stuk meer tijd dan ik had verwacht en leidde uiteindelijk tot het opgeven van het importeren van het data bestand en het overstappen naar eenvoudigere mogelijkheden van webmapping dit google my maps bied namelijk, het creëren van datapunten.

Ik heb een eenvoudige kaart van vuurtorens in Nederland gemaakt door datapunten handmatig in te tekenen. Voor kaarten waarin een route van punt A naar punt B, een polygoon of een paar datapunten moeten worden gevisualiseerd, is Google My Maps zeker geschikt en efficiënt. Echter, wanneer het doel is om meerdere lagen met uitgebreide data te visualiseren, zou ik eerder adviseren om een alternatieve service te overwegen zoals Arcgis online of Mapbox.

Samengevat is Google My Maps een handige tool voor eenvoudige kaartvisualisaties, maar het heeft zijn beperkingen als het gaat om het verwerken van complexe datasets om deze rede zou ik het gebruiken van Google My Maps niet aanraden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top