Swing 1994 – 2017

De kaart laat een weergave zien van alleen alle opgetelde winsten en verliezen van politieke partijen bij verkiezingen van het jaar 1998, 2002, 2003, 2006, 2010, 2012 en 2017 delen door twee, gemiddelde over de 7 verkiezingen. Dit is een indicatie (Voogd de, J., 2020).

Deze kaart is gemaakt om te kijken wat de meest ‘swingende’ gemeenten omtrent de verkiezingsuitslagen zijn. De kaart is voor gebruikers die interesse hebben in de verkiezingsuitslagen. Dit kunnen studenten, journalisten, GIS-medewerkers en analisten zijn die meer inzicht willen hebben in de Nederlandse gemeenten die het meest swingen met de verkiezingsuitslagen.

Deze kaart bevat twee kaarttypen: een ‘Choropleth map’ en een ‘Density-equalizing map’.
Aan de linkerzijde van de kaart is Nederland gevisualiseerd in het kaarttype ‘Choropleth map’. Te zien aan alle verschillende groen- en roodkleurtinten die de provincies hebben gekoppeld aan een unieke waarde. De rechterzijde van de kaart is gevisualiseerd als een ‘Density-equalizing map’. De Nederlandse provincies zijn vergroot op basis van de representatieve waarden van de winsten en verliezen van de verkiezingsuitslagen van zeven verkiezingsjaren. Het is zichtbaar doordat alle provincies een andere gebiedsgrootte bevatten. De provincies zijn dan wel vervormd, toch blijven ze verbonden met elkaar. De data van de kaart wordt onderaan de kaart uitgelegd. Er wordt uitgelegd dat alle winsten en verliezen van het jaar 1998, 2002, 2003, 2006, 2010 en 2017 door twee gedeeld zijn, gemiddeld over de zeven verkiezingen, en dat dit alleen een indicatie is. Van de politieke partijen zijn alleen de winsten en verliezen meegenomen. Zaken als twee partijen die evenveel kiezers hebben uitgewisseld, het niet-stemmen en het wisselen tussen de partijen is niet terug te zien in de data. Het gaat bij deze data echt alleen om de winsten en verliezen van de politieke partijen. Het meetniveau van de kaart is interval. Er is sprake van duidelijke categorieën en rangorde. De intervallen tussen de categorieën lopen deels gelijk. In stappen van 2. Behalve bij de laagste waarde van de kaart dat is een stap van 3 tussen de 15 en 18. De rest van de categorieën zijn stappen van 2.

Voor de gebruikers is er veel te zien op deze kaart, mede omdat er twee kaarttypen te zien zijn en alle elementen dicht op elkaar staan. De maker van de kaart heeft ruim gebruik gemaakt van het hele kaartoppervlak. Dit kan een beetje intens overkomen bij de gebruiker, waardoor het begrijpen van de kaart even kan duren. De elementen als de titel, de legenda en de uitleg zijn netjes om de gebieden heengezet. De reden voor het ruim gebruik maken van het kaartoppervlak kan zijn dat de gebieden daardoor beter af te lezen zijn, aangezien het gaat om veel gebieden van groot tot klein die allemaal zichtbaar moeten zijn op de kaart. Anders klopt de kaart mogelijk niet meer. Er is geen sprake van onnodige elementen die afleidend zijn van het doel van de kaart. Door de kaart horizontaal te maken kon de maker alles kwijt op de kaart. Dat is voor de gebruiker ook efficiënter, om de kaart makkelijker af te kunnen lezen.

De legenda laat duidelijk zien wat de kleur is en de waarde die daarbij hoort. Toch staat er achter het getal in de legenda geen bekentenis waardoor het niet heel duidelijk is waar je precies naar kijkt. Onderaan de kaart wordt duidelijk uitgelegd wat de inhoud van de kaart is, maar voor de getallen die zichtbaar zijn op de kaart is er geen duidelijkheid. Dit had beter gevisualiseerd kunnen worden. De titel van de kaart ‘Swing 1994 – 2017’ geeft weinig weg van de informatie die te zien is op de kaart. Om het voor de gebruiker nog duidelijker te maken zou je meer over het onderwerp zelf kunnen vertellen in de titel. Iets over de winsten en verliezen van verkiezingsuitslagen van zeven verkiezingen (1998, 2003, 2006, 2010, 2012 en 2017) bijvoorbeeld.

De kwaliteit van de kaart is vaag als je op de kaart inzoomt. Toch is de kaart leesbaar voor de gebruiker. De grenzen op de kaart blijven ook zichtbaar. De ontwerpstijl past bij het thema van de kaart. De rode en groene kleurtinten geven duidelijk aan dat het om een bepaald plus en min element gaat. In dit geval de winsten en verliezen van de verkiezingsuitslagen van de politieke partijen. Voor de gebruiker is dit goed te begrijpen. Het lettertype is leesbaar, maar de kwaliteit van de kaart zou verbeterd kunnen worden. De tekst onderaan de kaart kan voor mensen die slechtziend zijn of minder goed zicht hebben mogelijk niet leesbaar zijn, doordat de tekst waziger wordt als je inzoomt. Op de kaart zijn geen spellingsfouten aanwezig. Voor niet Nederlandstalige sprekers zou de kaart lastig te begrijpen zijn. Als de kaart in een Engelse versie gemaakt zou worden kan je een breder publiek bereiken die mogelijk meer wil weten over de winsten en verliezen van de verkiezingsuitslag van zeven verkiezingen in Nederland.

Bron: (Voogd de, J., 2020).