De kaart toont de jaarlijkse gemiddelde bliksemdichtheid van Australië. Gebaseerd op bliksemimpulsen die door Weatherzone’s Total Lighting Network zijn gedetecteerd tussen 2015 en 2021. Een individuele blikseminslag kan bestaan uit meerderen pulsen (Where is Australia’s stormiest place?, z.d.).
De kaart dient, voor inwoners van Australië als informatiebron, om meer te weten te komen over de bliksemdichtheid, zodat ze weten waar de bliksem het meest intens is. Zo kunnen ze maatregelen nemen, om het gevaar van de gevolgen voor te zijn.
Deze kaart is een ‘Dasymetric’ kaarttype. Dit is te zien aan de luchtgegevens, de bliksemdichtheid en omdat het een aerial pixel kaart is. De Dasymetric map classificeert namelijk de kwantitatieve luchtgegevens (GISGeography, 2024). De data van de kaart zijn eenheden die gaan over de bliksemdichtheid. Per dichtheidswaarde is er een bijbehorende kleur zichtbaar. Deze laat de bliksemhotspots van Australië zien (Where is Australia’s stormiest place?, z.d.). De laagste dichtheid is waarde 1 en is weergegeven als grijs gebied. Dichtheden die zich bevinden in een blauw gebied hebben waarde 5, dichtheden die zich bevinden in een paars gebied hebben waarde 20, dichtheden die zich bevinden in een roze gebied hebben waarde 60 en dichtheden die zich in een wit gebied bevinden hebben waarde 180. Dit laatste gebied is een gebied met een erg intense bliksemactiviteit. Het meetniveau van de kaart is ordinaal. De data op de kaart is duidelijk gecategoriseerd en de rangorde is zichtbaar. De intervallen tussen de categorieën zijn niet gelijk en er is geen duidelijk nulpunt.
De visualisatie van de kaart is overzichtelijk voor de gebruiker. De elementen als de titel, het logo, extra informatie en de legenda staan op efficiënte plekken. De data die op de kaart te zien is, is ook duidelijk. De legenda geeft goed weer wat de betekenis van de data is. De gebruiker weet waar hij of zij naar kijkt. De volledige opmaak van de kaart bevat geen onnodige elementen die afleidend zijn. Alleen de informatie die links onderin de kaart staat, kan even verwarrend zijn voor de gebruiker. Het is even nadenken over wat deze informatie je probeert te vertellen. Er staan een paar letters in hoofdletters weergegeven ‘WZTLN’. Als gebruiker zou dit mogelijk lastig te achterhalen zijn wat dit kan betekenen. Het betekent: The Weather Total Lighting Network (Lutz, 2024). Naast deze letters staan de jaartallen ‘2015 – 2021’. De gebruiker zou kunnen denken dat dit de jaartallen zijn waar tussen de data is gemeten. De rest van de tekst luidt ‘Pulses/sq. Km/ year’. Dit houdt in dat pulsen van blikseminslagen zijn gemeten per vierkante kilometer per jaar. Voor sommige gebruikers is het mogelijk even puzzelen wat hiermee wordt bedoeld.
De kaart is verticaal gevisualiseerd. Voor een land als Australië is dat een efficiënte manier om informatie op weer te geven. Het leest voor de gebruiker prettig. De legenda van de kaart is helder en simpel gevisualiseerd. Er zijn maar twee elementen weergegeven, de kleur en de waardes. Voor elke gebruiker gemakkelijk om af te lezen. Je weet precies waar je naar kijkt.
Tijdens het inzoomen blijft de kaartkwaliteit goed in leesbaarheid, hoewel de kaart wel iets vager wordt. De data is nog makkelijk af te lezen en het verschil in kleur is duidelijk te zien. De kaart is presentabel. De titel, de legenda en extra informatie is aanwezig. De gebruiker weet wat er te zien is.
De ontwerpstijl van de kaart past bij het thema. Door de bliksemdichtheid met verschillende kleuren aan te geven wordt zichtbaar waar de gebieden zijn waar de bliksemactiviteit laag en hoog is. Dit is voor de gebruiker handig. Hij of zij kan aan de hand van deze vorm van visualisatie meteen de verschillende bliksemhotspots zien. De kleurencombinaties passen ook bij elkaar. De kleuren lijken op de bliksemkleuren blauw en paars. Daar is goed op ingespeeld.
Het lettertype is leesbaar, aangezien er gebruik gemaakt is van een donkere achtergrond. In de kaart is er geen sprake van spellingsfouten. Het doel van de kaart valt niet weg door de huisstijl. Door de donkere achtergrond valt de informatie, het doel van de kaart, goed op. Voor de gebruiker ideaal, om de kaart makkelijk af te kunnen lezen. Voor niet Engelstalige sprekers kan het wat moeilijker zijn om de kaart te begrijpen, doordat de kaart in het Engels gemaakt is.