Africa gis 2015 annual rainfall

Deze kaart weergeeft de neerslag van Afrika van het jaar 2015 met de focus op landstreek Sahel. Centraal-Afrika wordt ieder jaar overspoeld met hevige regenseizoen. Behalve de Noord en Zuid uiteinde van het continent, deze zijn droog. Mensen die aan de rand van de Sahel wonen weten nooit wat ze kunnen verwachten in een jaar. Het decennium was nat. De natte en droge jaren wisselden elkaar onstabiel af. Droge jaren kunnen in dit werelddeel veel storing geven aan de omgeving (NASA Earth Observatory, z.d.).

De kaart kan dienen voor studenten, journalisten, analisten en GIS-medewerkers die meer inzicht willen van, of interesse hebben in, de regenval in Centraal-Afrika van het jaar 2015 met focus op de Sahel.

Het kaarttype ‘Surface maps’ is gebruikt, om de data te visualiseren. Dit kaarttype wordt veel gebruikt voor de visualisatie van neerslag. Gebruikers kunnen duidelijk zien op welke plekken in het gebied meer neerslag is geweest aan de hand van de kleurtint. Hoe lichter een gebied, des te meer neerslag daar is geweest in het jaar 2015. Vaak gebruikt men een visualisatie waarbij de donkerste kleur het hoogste aantal millimeters regenval is. Bij deze kaart is de kleurvisualisatie omgedraaid. De gebieden die te maken hebben gehad met veel droogte zijn ook zichtbaar op de kaart. Deze zijn voorzien van een donkere kleur.

Elke kleur weergeeft een waarde van het aantal millimeters regen dat is gevallen in 2015. Donkergrijze gebieden hebben 0 millimeter regen gehad, blauwe gebieden hebben 500 millimeter regen gehad, lichtgroene gebieden hebben 1.000 millimeter regen gehad, lichtgele gebieden hebben 1.500 millimeter regen gehad en witte gebieden hebben 2.000 millimeter regen gehad (NASA Earth Observatory, z.d.). Het meetniveau van de kaart is ratio. Op de kaart zijn duidelijk de categorieën en rangorde zichtbaar. Bij de categorieën is er sprake van een zichtbare interval (elk een stap van 500) en is er een nulpunt te zien.

De kaart is erg simpel en makkelijk te begrijpen door de gebruiker. De kaart is voorzien van een legenda, een gebied waarop de datavisualisatie van de neerslag zichtbaar is, een schaalbalk en de waarde van de evenaar. Door de donkere achtergrond wordt de data gelijk zichtbaar. Met name de gebieden waar de meeste neerslag is geweest. Alle elementen, de legenda, schaalbalk en het gebied zijn overzichtelijk ingedeeld op de kaart. Zo is het voor de gebruiker duidelijk waar hij of zij naar kijkt. Op de kaart komen geen onnodige elementen voor die afleidend zijn van het doel van de kaart.

De kaart is presentabel door de simpele en minimalistische uitstraling. Het is duidelijk zichtbaar dat de data op de kaart het belangrijkste element is. Er mist alleen nog een titel, ongeacht dat de gebruiker bij het eerste blik al weet dat het om neerslag gaat. De ontwerpstijl past bij het thema. Door het ‘Surface maps’ kaarttype in te zetten bij neerslagdata is het voor de gebruiker één overzichtelijk geheel. Alle verschillende waardes van millimeters neerslag zijn goed te zien, aangezien deze kaarttype geen gebruik maakt van grenzen. Het is één samenhangend geheel voor een visualisatie over neerslag. Een efficiënt kaarttype. De data is realistisch gevisualiseerd en komt over als een soort neerslagwolken. De kleuren sluiten goed aan op deze vorm van datavisualisatie. De kleur blauw geeft water weer, de kleur van de regen. Het lettertype ziet er modern en duidelijk uit met ronde vormen. Dit maakt het leesbaar voor de gebruiker. Op de kaart komen geen spellingsfouten voor. Voor gebruikers die niet Engelstalig zijn kan de kaart misschien iets minder duidelijk overkomen. Je weet wel dat je kijkt naar gebieden die verschillen aangeven in kleur, maar de informatie over het aantal millimeters regen valt weg. De tekst over het jaartal 2015 is neutraal. Iedereen zou er vanuit kunnen gaan dat de kaart te maken heeft met het jaar 2015, maar wat precies is onduidelijk. Daarentegen is de kaart voor veel mensen die Engels kunnen wel duidelijk. Die weten wel dat de kaart gaat over het aantal millimeters regen in het jaar 2015.

Dat de focus op de kaart ligt bij de landstreek Sahel is minder zichtbaar. Dit staat dan ook niet aangegeven op de kaart. Alleen op de website waar de kaart vandaan komt, wordt hier meer over uitgelegd. Op de kaart is alleen het gebeid zichtbaar met een stippellijn en de naam van de landstreek. Gebruikers zouden wel kunnen denken dat de kaart iets te maken heeft met de Sahel, maar wat is niet duidelijk op te maken uit de visualisatie van de kaart.