![](https://geowerk.nl/aeres/nora/wp-content/uploads/2024/01/Afbeelding7.jpg)
Het aantal orkanen sinds 1851 is te zien op deze kaart in een atypische projectie. Op de kaart is de wereld van bovenaf te zien. De orkanen van de afgelopen jaren zijn gecombineerd tot één grote orkaan. De maker van de kaart, John Nelson, heeft de 1e versie negen jaar geleden gemaakt. De kaart zelf kreeg veel aandacht. National Geographic vroeg of hij een kaart kon maken voor een nieuwe editie van hun tijdschrift (Nelson & Nelson, 2021).
De kaart dient als voorbeeld, om te laten zien hoe je ook zelf zo’n kaart kan maken. Studenten, mensen die werken met datavisualisaties en geïnteresseerden kunnen deze kaart ook maken aan de hand van zijn tutorial in ArcGIS Pro.
De kaart is een Firefly map. Dat houdt in dat de data weergegeven is als lichtgloeiende punten op een donkere achtergrond (GISGeography, 2024). Op de kaart zijn er redelijk veel kleuren, gloeiende punten met elke voorzien van een waarde van de orkanenschaal, weergegeven. De kleuren lopen op van donker naar licht. Waarde 1 is de laagste waarde. Deze heeft de kleur donkerblauw en weergeeft zwakke orkanen. Waarde 2 met een aquablauwe kleur zijn matige orkanen en waarde 3 met een felblauwe kleur zijn krachtige orkanen. Waarde 4 met een lichtgroene kleur zijn zeer krachtige orkanen en waarde 5 met een groene kleur zijn verwoestende orkanen (KNMI – Tropische Cyclonen, z.d.). De gloeiende punten laten een spreiding zien van de gebieden waar welke orkaan aanwezig was met welke intensiteit. Door de kleur van de gloeiende punt af te lezen in de legenda weet je hoe intenst deze orkaan is geweest op basis van de orkanenschaal. Onder in de kaart is er een tijdlijn zichtbaar met het aantal orkanen per jaartal in de vorm van een staafdiagram, beginnend vanaf het jaar 1851 tot 2021. Het meetniveau van de kaart is interval. De data kan worden gecategoriseerd. Er is een sprake een overzichtelijke rangorde en de interval zijn gelijk tussen de categorieën dit zijn stappen van 1.
Op de kaart is aan de hand van de titel zichtbaar waar de gebruiker naar kijkt, maar het is niet precies zichtbaar wat de elementen op de kaart betekenen. Dan kijkt de gebruiker automatisch naar de onderkant van de kaart. Daar is de enorme tijdlijn zichtbaar van alle orkanen door de jaren heen vanaf 1851 tot 2021. De legenda is vrij klein. Waardoor het voor de gebruiker even zoeken is naar de betekenis van de kaart. Ook is het niet echt overzichtelijk waarvoor de legenda staat. Er staan nummers weergegeven met de bijbehorend kleuren, maar achter de nummers zelf staan geen betekenissen. Het is vrij lastig, om te weten wat voor soort waarde deze nummers weergeven. Op de website van de kaart is een YouTube-video beschikbaar waar het maken van de kaart wordt uitgelegd en de betekenis van de legenda wordt er ook uitgelegd. Het gaat hier om de orkanenschaal. Voor de gebruiker is deze schaal niet duidelijk als je alleen naar de kaart zelf kijkt.
De tijdlijn die onderaan de kaart gevisualiseerd is zou mogelijk afleidend kunnen zijn van de kaart zelf, maar dit is geen onnodig element. Over het algemeen bevat de kaart geen onnodige elementen die afleidend zijn. De kaart zelf is overzichtelijk ingedeeld. Door de titel linksboven te zetten, de tijdlijn onderin en de legenda rechtsonder blijft het gebied waarop de data gevisualiseerd is overzichtelijk. Er zijn geen elementen op de kaart die verkeerd geplaatst zijn.
De kleuren die worden gebruikt in de kaart zijn duidelijk zichtbaar. Door een neutrale basiskaart valt de data zelf niet weg. Deze wordt alleen maar duidelijker. Het lettertype dat op de kaart is gebruikt is leesbaar. Door de donkere achtergrond komen de letters onduidelijk over, waardoor het voor een deel niet echt leesbaar is. Voor slechtzienden zouden de kleinere letters op de kaart mogelijk moeilijk tot niet leesbaar zijn. Er is interessant gebruik gemaakt van kleine verhaaltjes die onder de tijdlijn staan. Dat voegt een extra waarde toe aan het verhaal van de kaart. Hoewel de kaartkwaliteit vaag is naarmate je meer inzoomt, blijft het lettertype wel leesbaar. Als de kaart een duidelijkere legenda zou krijgen, zou het voor de gebruiker makkelijker te zijn om de kaart te begrijpen. Voor de rest ziet de kaart er presentabel uit.
Voor de kaart is er gebruikt gemaakt van één soort stijl, een modern lettertype en groene en blauwe kleuren. De ontwerpstijl past bij het thema van de kaart. Door gebruikt te maken van een Firefly map kan je de intensiteit van de orkanen duidelijk weergeven. Dit maakt deze kaart dan ook van meerwaarde door deze vorm van visualisatie. Het is duidelijk te zien in welke gebieden de orkanen zwak of verwoestend waren. De gloeiende punten van dezelfde kleur kunnen elkaar wel overlappen, waardoor je de grenzen van de punten zelf moeilijk ziet. De punten worden wit als deze van dezelfde kleur elkaar overlappen.