Shipping ports across the globe

Bron: (Making JS Dot Density Map to visualize shipping ports across globe, 2022).

De kaart weergeeft het verschillend aantal havens over de hele wereld. Deze kaart dient als een voorbeeld voor internetgebruikers, om zelf deze zelfde kaart te kunnen maken door middel van HTML. 

De maker van de kaart heeft deze kaart gemaakt uit interesse van het incident bij het Suezkanaal, waar een schip geblokkeerd raakte. Over de hele wereld zijn meer dan 850 havens aanwezig, om een duidelijker beeld te krijgen van het aantal havens over de hele wereld is deze kaart gecreëerd met hulp van Javascript (Making JS Dot Density Map to visualize shipping ports across globe, 2022). 

Dit is een Dot map. Op een Dot map zijn punten zichtbaar die elk dezelfde of een eigen waarde hebben. Zo is er voor deze kaart gebruik gemaakt van verschillende kleuren per punt. Elk met een waarde. De laagste waarde geeft de kleur lichtblauw weer met gebieden waar 0 tot 100,000 havens aanwezig zijn. De felblauwe punten zijn gebieden waar er 100,000 tot 1,000,000 havens aanwezig zijn. De blauwe punten zijn gebieden waar er 1,000,000 tot 5,000,000 havens aanwezig zijn. De donkerblauw punten zijn gebieden waar er 5,000,000,000 tot 10,000,000 havens aanwezig zijn en diep donkerblauwe punten zijn gebieden waar er meer dan 10,000,000 havens zijn, waar vracht wordt geladen en gelost op schepen.

Het meetniveau van deze kaart is ordinaal. Er is sprake van een duidelijke rangorde en de data kan worden gecategoriseerd. De stappen tussen de waardes zijn niet in gelijke aantallen. Daarom is er geen sprake van interval.

Op het eerste gezicht is de kaart duidelijk zichtbaar voor de gebruiker. De titel en de legenda staan bovenaan de kaart, om de rest van het oppervlak over te houden voor de data. In eerste instantie moet je wel even zoeken waar je naar kijkt, maar gauw genoeg weet je waar je naar kijkt doordat de titel al veel weggeeft van de informatie op de kaart: het aantal havens op de wereld. De kaart bevat geen onnodige elementen die afleiden van de informatie van de kaart, waardoor het voor de gebruiker al gauw duidelijk wordt waar hij of zij naar kijkt.

Je kan vrij ver inzoomen op de kaart. Dit maakt het lezen wel iets prettiger. Alleen de kwaliteit van de kaart is dan wel minder. Hoe verder je inzoomt wordt het steeds waziger. Het aflezen van de punten zelf is vrij gemakkelijk door de legenda die er groot boven staat, om aan te geven welke waarde aan welke kleur punt verbonden is. Het is wel zo dat sommige punten elkaar overlappen, waardoor je misschien niet alle informatie goed kan aflezen. Dit maakt de informatie een beetje onduidelijk.

Hetzelfde is ook zo met de punten die in dezelfde kleur overlappen met elkaar. Je weet wel dat je naar twee punten kijkt van dezelfde kleur, alleen je ziet de grens van de punten lastig, doordat deze punten met dezelfde kleur over elkaar heen liggen.

De achtergrond had iets lichter gemogen van kleur. Het kan voor mensen die slechtziend zijn lastig te zien waar de hoogste waardes te vinden zijn. De punten met de hoogste waardes hebben een diep donkerblauwe kleur. Deze kan wel wat wegvallen door de donkergrijze achtergrond, waardoor slechtzienden misschien deze punten over het hoofd zien.

Over het algemeen is er wel goed gebruik gemaakt van de kleuren om de verschillen in waardes duidelijk te zien en ook het lettertype is leesbaar voor de gebruiker. De tekst op de kaart is alleen in het Engels. Voor niet Engelstalige gebruikers kan het lastig te begrijpen zijn.

De ontwerpstijl van de kaart past bij het thema. Door het kaarttype Dot map te gebruiken als vorm van visualisatie kun je data, waarbij je het aantal locaties wilt weergeven, goed zien. De punten kun je als een soort pin neerzetten, om de plek van de locatie te laten zien. Deze vorm van visualisatie is door de kaartmaker dan ook goed uitgekozen.