Ontdekt

de

wereld van

Webcartografie

Gemaakt door: Nora Karelsen derdejaarsstudent Geo, Media & Design

Deze blog geeft u meer inzicht in de wereld van de webcartografie. U kent ze wel de bekende vormen van webcartografie Buienradar of Google Maps. Een website waarop kaarten te vinden zijn die een thema belichten.

Op deze blog krijg je inzicht in de revoluties van de cartografie. Kom je meer te weten over 4 webmapping technieken. Deze technieken zijn op basis van makkelijk- en moeilijkheid beoordeelt. Daarnaast zijn er 4 webviewers beoordeelt op basis van hun UX (User Expercience). dit is de gebruikerservaring. Er is gekeken naar de gebruikersvriendelijkheid.

En op basis van de UI (User Interface) dit is de gebruikersomgeving. Daarvoor is er gekeken naar elementen als het besturingspaneel, de kleurencombinaties, lettertypes, iconen, etc. Allemaal elementen die zichtbaar zijn op de webviewer. Hoe handig is de webviewer ingericht?

Als laatste zijn er 8 verschillende thematische kaarten onderzocht. Per thematische kaart is de inhoud, wat voor kaart het is ,wat voor kaarttype en wat het meetniveaus is onderzocht en zijn de kaarten op basis van de UX en UI principes beoordeelt.

Revoluties in de cartografie

Men is al vele honderden jaren bezig met het ontdekken van de wereld en de wereld in kaart brengen. Door de eeuwen heen zijn er veel revoluties geweest waarin dit veel impact heeft gehad op de ontwikkeling van de cartografie. De knop hieronder neemt je mee door de tijd en ontdekt de belangrijke revoluties die de cartografie tot de dag van vandaag hebben verandert.

Voor de beoordeling van de 4 webviewers en 8 thematische kaarten is er op basis van de designcriteria van de UX en UI beoordeelt. Hoe er beoordeelt is lees je meer in deze blogpost.


De essentie van UX en UI

Blog overzicht

1

Revoluties van de cartografie

1

De essentie van UX en UI

4

Webmapping technieken

4

webviewers

8

Thematische kaarten

Webcartografie blogs

Elk van deze blokken bevatten meerderen artikelen die meer vertellen over de beoordeling van de UX en UI principes van de webviewers, thematische kaarten en de gemaakte webmapping technieken.

4 webmapping technieken

Op deze blogpagina lees je meer over de 4 webmapping technieken die zijn beoordeelt.

4 webviewers

Op basis van de UX en UI principes er zijn 4 webviewer beoordeelt. Lees meer op deze blogpagina over de volledige beoordeling.

8 thematische kaarten

Er zijn 8 thematische kaarten van verschillende kaarttypen bekeken en beoordeelt op de UX en UI principes. Hier lees je meer over op deze blogpagina.

Hopelijk heeft deze blog u meer inzicht gegeven in de wereld van de webcartografie.
Zelf kijk er naar uit naar de ontwikkelingen die de webcartografie in de toekomst gaat hebben.

Bedankt voor het lezen van mijn blog!

– Nora Karelsen