Webmap 2 – Mapbox

Voor de tweede webmapping techniek wou ik ontdekken wat er allemaal te doen is met mapbox en of dit een optie is waar ik in de toekomst vaker mee zou kunnen gaan werken.

Proces

Mapbox is erg apart vergeleken andere gis applicaties en benaderd geo meer vanuit een design hoek. Ik ben in mapbox aan de slag gegaan met mapbox studio en heb hier een aantal mooie visualisaties uit kunnen krijgen. Deze heb ik echter niet veranderd in een webmap maar staan te vinden op deze pagina als screenshots.

Ik kwam er al snel achter dat mapbox meer een programma was om een visueel aantrekkelijke kaartoplossing te maken. De mapbox studio heeft opties om aanpassingen te maken in je basemap zoals ik heb gedaan op de screenshot hieronder te vinden.

afb 1 | Hoogtekaart basemap

Dit effect van de hoogte heb ik voor elkaar gekregen door allereerst te klikken op een contour lijn in de terrain basemap. Daarna met steps en styling options aan de slag gegaan om het effect van de hoogtekaart te krijgen. Hiermee heb ik vrij snel een basemap voor de hele wereld kunnen maken die de hoogte op een mooie manier visualiseert.

Waar ik de waarde van mapbox in zie

Mapbox is visueel veel geavanceerder als zijn tegenstanders zoals leaflet en andere webmapping technieken. Mapbox wordt ook veel gebruikt om navigatie software te maken zoals TomTom op een visueel aantrekkelijke manier.

Mapbox kan ook gebruikt worden voor datavisualisaties echter ben ik hier nog niet aan de slag mee geweest. Een datavisualisatie in mapbox is over het algemeen sneller visueel aantrekkelijk als in een andere webmapping software door het grote aantal tools om mooie stijlen te creëren.

afb 2 | wereldbol (met extra lighting effects)

afb 3 | 3D Satellietkaart met doorzichtige polygonen voor de gebouwen

afb 3 | 3D Satelietkaart met doorzichige polygonen voor de gebouwen

Ik heb na het maken van de hoogtekaart verder geëxperimenteerd om een zo’n mooi mogelijke basemap te maken. Dit heb ik gedaan door een 3D satelliet terrein kaart te maken en de gebouwen wit doorschijnende polygonen te maken. Dit allemaal gecombineerd plus de toevoegingen van extra mist en licht maakt een visueel aantrekkelijke kaart. Op Afb. 2 de eerste afbeelding hiervan te zien met mooie lichteffecten om de gehele aarde er visueel indrukwekkend uit te laten zien. Op afb. 3 kun je zien dat gebouwen zelf op hoge gebergtes als in afbeelding 2 (hoogte: 2000M) nog steeds de gebouwen op de correcte plaats op het terrein zijn weergegeven. Op afb. 3 is met dezelfde kaart Amsterdam te zien.

De minpunten van mapbox

überhaupt om alleen al een account te mogen maken moet je je creditcard gegevens invullen en voor meeste functies moet je flink wat geld betalen. Dit is jammer het progamma is erg waardevol voor het maken van mooie webmaps maar dit kost zeker ook wat om dit te realiseren. Echter zou ik nog wel eens met mapbox willen werken voor het maken van applicaties of kaarten want de kwaliteit verklaart de hoge prijs.

Scroll naar boven