Webmap 1 – Arcgis Experience – Almeerse Visroutekaart

https://experience.arcgis.com/experience/26f4951282ae4d11a30b1c37e451ed80

Context

Voor het assessment heb ik deze periode ook aan de eerste webmapping techniek gewerkt. Voor het intergraal project, waarbij ik samenwerk met studenten van toegepaste biologie en Aarde & Klimaat heb ik een GIS analyse gedaan. Deze is uitgevoerd om erachter te komen hoe de vismigratieroutes in Almere er daadwerkelijk voorstaan, welke wateren vissen kunnen bereiken en waar de verschillende knelpunten liggen.

Meer over het assessment te weten komen? Hieronder zijn 4 storymaps die als communicatieproducten van ons verslag zijn opgesteld:

Integraal Project – Vissie Gezocht – Samenvatting
https://storymaps.arcgis.com/stories/d97e7d28be1040e6a1f02d6dc927a8a8

Visparel advies Almere
https://storymaps.arcgis.com/stories/4ac22c627d04425b8265deb855b9dcf4

Vismigratie in Almere
https://storymaps.arcgis.com/stories/72484ec2a99f4b4ba890aec8ec6d14f4

De impact van aalscholvers op de Almeerse waterkwaliteit
https://storymaps.arcgis.com/stories/96d06fe4d8754e91a4212298a04738fa

Visroute analyse

De analyse om de kaart te maken heb ik uitgevoerd in arcgis online. Aan de hand van de satellietkaart, aangeleverde data van de opdrachtgever, gesprek met de voorzitter van hengelsportverenging Almere en het veldonderzoek naar duikers dat ik met het assessmentgroepje heb uitgevoerd. Met deze data heb ik met arcgis online lijnen en punten ingetekend die de vismigratieroutes en obstakels visualiseren.

Webmapping techniek

Om dit in een webmap te kunnen veranderen heb ik gekozen om hiervan een arcgis experience product te maken. Ik had al vaak van klasgenoten gehoord dat dit een fijne manier was om webmaps te maken echter heb ik deze nog nooit uitgeprobeerd. Mijn doel met deze webmapping techniek is om een minimalistische webviewer te bouwen die 1 grote dataset van Almere bevat.

Navigatie rechtsboven laat de gebruiker wisselen tussen uitleg of een legenda + basemapswitcher.
De kaart is groot en bevat een aantal nuttige toevoegingen zoals een home knop, locatie finder, zoekknop, lagen toggelen en afstand meten. Op het uitlegpaneel staat wat extra informatie over de kaart te vinden.

Legenda probleem

De gehele kaart was ingetekend in arcgis online wat naar mijn mening een vrij plezant proces was in tegenstelling tot andere GIS applicaties. Echter toen ik de arcgis online kaart in de arcgis experience had ondervond ik al snel dat de legenda van mijn arcgis online kaart van lage kwaliteit was. De kaart was ingetekend in arcgis online mapnotes waarbij hij de verkeerde symbolen had toegewezen, omdat ik de kleuren pas later handmatig heb aangepast. Hierdoor heb ik niet de ingebouwde legenda gebruikt maar heb ik in Adobe Illustrator een afbeelding opgemaakt die nu als legenda in de viewer staat.

User Interface

De user interface is vrij minimalisisch. In de kaart staan kleine donkere knoppen met een contrasterende kleur op de standaard basemap. De basemapswitcher is intuïtief en bevat al afbeeldingen van de basemap voordat je deze selecteert. Er is een kleine navigatieknop rechtsboven om de legenda en basemapswitcher te vervangen met een beknopte uitleg.

User Experience

De bedoeling van de viewer is om de gebruiker snel de bevindingen van de kaart te laten zien en de gebruiker daarna zelf naar specifieke gebieden van Almere laat navigeren. Hiermee is snel te bepalen waar vis te vinden is in Almere.

Takeaways webmapping techniek

Arcgis experience is een perfecte webmapping techniek om een arcgis online kaart of andere data snel en professioneel te visualiseren. Ook handig is dat het een weblink is die je met iedereen kan delen.

De webmapping techniek kan echter ook gebruikt worden om meerdere datasets op een overzichtelijke manier te visualiseren.

Scroll naar boven